Fontos szerepet töltenek be a pedagógusok
TANÁROKNAK
Az Iskolai Közösségi Szolgálat 2012 óta része a magyar közoktatási rendszernek. Minimum 50 óra közösségi szolgálat teljesítése kötelező minden olyan középiskolás diák számára, aki 2016. január elsejét követően jelentkezik érettségi vizsgára.

Az Iskolai Közösségi Szolgálat megvalósulásában fontos szerepet töltenek be a pedagógusok. A diákoknak nemcsak bátorítás, hanem a konkrét segítség, megfelelő háttér is szükséges, hogy megtalálják a nekik való szolgálati helyet és elvégezzék a feladatokat.
A közösségi szolgálat során a diákok
  • komoly jellemfejlődésen és szemléletformálódáson mennek át,
  • változik az értékrendjük,
  • gazdagodik a személyiségük
  • megtapasztalják milyen fontos az életben egymás támogatása, a szolidaritás, az őszinte emberi kapcsolatok, a társadalmi összetartozás.
A közösségi szolgálat egyben jó tapasztalatszerzési lehetőség is, a diákok kapcsolatokat építhetnek, megismerhetik a munka világát. Az új tapasztalatok a pályaválasztásukat is kedvezően befolyásolhatják.

Annak érdekében, hogy elősegítsük ennek a hosszú távú pedagógiai munkának a sikeres megvalósulását a MOL Új Európa Alapítványa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel együttműködésben pályázati programot indított KÖSZ! Program címmel.

Tudnivalók a pályázatról

A KÖSZ! Program célja, hogy támogassa a helyi civil szervezetek és oktatási intézmények összefogásával megvalósuló új iskolai közösségi szolgálati projekteket. A program szeretne hozzájárulni, hogy az iskolai közösségi szolgálat során olyan élményben legyen része a diákoknak, ami motiválhatja őket a további önkéntes tevékenységre.

A KÖSZ! Programban civil szervezetek, egyházak, egyházi szervezetek vagy egyházi fenntartású intézmények pályázhatnak, oktatási intézményekkel együttműködve.

A pályázatban támogatás igényelhető a tervezett programmal kapcsolatban felmerülő költségekre, így azokat nem az iskolának, a szülőknek vagy a fogadó szervezetnek kell fedeznie.

A következő költségtípusokra kérhető a támogatás:
  • anyagköltség, fogyóeszköz (pl. festék, ceruza, papír, kézműves eszközök és alapanyagok, kertészeti eszközök, könyvek, hangszerek, élelmiszer stb.);
  • kommunikációs és dokumentációs eszközök (pl. fényképezőgép, dvd, cd, pendrive, diktafon, nyomdai költségek stb.);
  • utazási vagy szállítási költség;
  • mentor (IKSZ koordinátor a civil szervezetnél) költségei (a projekt összköltségének max. 25% megbízási díjként, vállalkozói szerződés keretében vagy bérként kifizetve).

A törvény értelmében a közösségi szolgálatot teljesítő diákoknak meleg étkezés és egyéb anyagi juttatás, költségtérítés NEM nyújtható és fizethető ki, ilyen tételeket a projekt költségvetése nem tartalmazhat. (Gyümölcs, védőital, édesség elfogadható. Étkezések tekintetében ezalól a tábori, egész napos programok kivételt képeznek, amikor a közösségi szolgálatos diákok a résztvevőkkel közösen étkeznek.)

2-3 fős csoportok is benyújthatnak már pályázatot, ez az ún. kisprojekt.
De várjuk egész osztályok közösségi szolgálatának pályázatát is (nagyprojekt).

A pályázatokat a civil szervezeteknek kell benyújtani, azt követően, hogy együttműködési megállapodást kötöttek az oktatási intézménnyel.
A pályázatokhoz előzetes regisztráció szükséges.

illustration illustration illustration
Amennyiben van kapcsolata olyan civil szervezettel, amely nyitott iskolai közösségi szolgálati programok lebonyolítására, hívja fel a figyelmét a pályázati lehetőségre!

A program iránt érdeklődő iskolák az OFI adatbázisából érhetők el.
KÖSZ! Program bővebb információ és pályázat benyújtás

Ha kérdése van, segítségre van szüksége, itt talál meg bennünket:
info@ujeuropaalapitvany.hu; www.facebook.com/ujeuropaalapitvany
Infovonal: (0640) 180 280 (munkaidőben)

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet oldalain további útmutatót talál a közösségi szolgálat előkészítéséhez, érzékenyítő program szervezéséhez:
www.kozossegi.ofi.hu; kozossegi.szolgalat@ofi.hu;
www.facebook.com/kozossegi.szolgalat

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet további ajánlásai: