Para-fitt Sportegyesület

Szervezet neve: Para-fitt Sportegyesület
Tevékenységi terület: sport- és szabadidős tevékenység
Partneriskolák: Berzsenyi Dániel Gimnázium

Nyílt örökbefogadás

A Para-fitt Sportegyesület tanítványai különböző fogyatékossági szindrómával rendelkező gyermekek és fiatalok. A mindennapi oktatás és ellátás keretében ezek a gyerekek nem jutnak lehetőséghez, hogy kortársaikhoz hasonlóan rendszeres mozgásban és tartalmas szabadidős tevékenységben vegyenek részt. A „Fogadj örökbe egy osztályt!” program keretében a Berzsenyi Dániel Gimnázium iskolai közösségi szolgálatot végző diákjaival közösen különböző helyszíneken színes programokat szerveznek az egyesület tanítványai számára.
Többek között a Cipők a Duna-parton nevű holokauszt emlékműhöz sétáltak a fogyatékkal élő gyerekek és az iskolai közösségi szolgálatot végző diákok. A sétát két, a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban tanuló diák vezette, akik számára érdekes feladat volt elmagyarázni az értelmi fogyatékos gyerekek számára a holokauszt eseményeit, a történelmet, hisz ezeknek a fiataloknak más az absztrakciós szintje. Segítette őket, hogy a gyerekek korábban már jártak a budapesti gettóban, így tudták mihez kötni a hallottakat. Az alkalmon közel 30 fő vett részt.
A közösségi szolgálatot végző fiatalok számára is különleges tapasztalat volt ez az alkalom, hisz ők készítették elő és vezették a sétát, ezáltal is fejlesztve tudásukat a témáról, és növelve empátiájukat, szolidaritásukat a fogyatékos emberek irányában.
A diákok és a fogyatékkal élők emellett közösen néztek meg több kiállítást, színházba mentek és kutyát sétáltattak egy állatmentő egyesületnél.