Kontúr Közhasznú Egyesület
Szervezet neve: Kontúr Egyesület
Tevékenységi terület: sport- és szabadidős tevékenység
Partneriskolák: Széchenyi István Kereskedelmi Szakközépiskola

IKSZ a hátrányos helyzetű gyermekekért - Diákok bevonása a Kontúr Egyesület Hős utcai projektjébe

A Kontúr Egyesület 2010-ben az ELTE-ről indult, egy pártfogói csoport tagjai úgy gondolták, hogy önkéntes munkájukat – fiatalkorú bűnelkövetők mentorálását – egyesületi formában végzik tovább. Egyik fontos programjuk helyszíne a Hős utca, Budapest X. kerületének egy közel 1000 fős szegregátumban.
A helyi zárt közösségben élő gyerekeknek szerveznek szabadidős programokat: kirándulást, sportfoglalkozást, alkotótábort. Ebbe vonták be a Szociális Cirkuszt is, akik megismertették a gyerekekkel a zsonglőreszközök használatát. Céljuk, hogy a Hős utcai gyerekek meg tudják magukat mutatni – akár előadásokkal, szerepléssel –, ők miben jók és, hogy a Hős utcai gyerek is lehet valamiben tehetséges. Ezeknek a programoknak azért van nagy jelentőségük, mert a környékbeli fiatalok erősen hátrányos helyzetűek.
Az iskolai közösségi szolgálatos diákokat először 2014 nyarán vonták be nyári alkotótáboruk megszervezésébe, azóta is együtt dolgoznak. A diákok szívesen vesznek részt a programokon, segítik a lebonyolítást. Volt, hogy ők fociztak a kicsikkel. És amikor megjelentek idősebb helyi fiatalok ők is beálltak. Az egyesületnek eddig nem sikerült megszólítani ezt a korosztályt, ezt kifejezetten az IKSZ-es fiúknak köszönhetik.
A diákok eleinte tartottak az új helyzettől, végül aztán annyira belejöttek, és olyan jól érezték magukat, hogy alig lehetett elhozni őket a programok helyszínéről. Kinyílt számukra egy másik világ, és úgy láttak rá társadalmi problémákra, hogy észrevétlenül belehelyezkedtek az ott élők helyzetébe. Lehetőségük volt végiggondolni, mi az, hogy nélkülözés. Jobban megértették, miért agresszív egy hat éves gyerek. Segít a megértésben az is, hogy minden program végén volt egy levezető kör, ahol átbeszélték a benyomásokat. A szolidaritás és az alázat mindnyájunkban nőtt az élmények hatására.